
Птах перебуває під охороною Бернської конвенції.
На Полтавщині помітили водяну Курочку – птаха, якого складно побачити в дикій природі важко. Адже Курочка - невелика, розміром з голуба, водоплавна пташка з родини пастушкових, веде прихований спосіб життя. Відеоспостереження на Удаї, серед болотистої рослинності провів інженер з охорони природно-заповідного фонду
Олег Криворотько – написали у групі НПП «Пирятинський» у Фейсбуці.
Широко поширений на всіх материках, за винятком Австралії і Антарктиди.
Типовий мешканець різноманітних водойм зі стоячою або проточною водою і заболоченими, зарослими берегами. Оперення бурувато-чорне або грифельно-сіре з синім відтінком на шиї, вузькими білими смужками з боків і білим з чорною смугою підхвістя. Довжина тіла – 32 – 35 см, розмах крил – 50 – 55 см, вага – 150 – 490 г, тривалість життя – 11 років.
Дзьоб відносно короткий, трикутної форми, яскраво-червоний в початку і жовтий або зеленуватий на кінці. На лобі є пляма яскраво-червоної шкіри, яка виглядає наче продовження дзьоба. Райдужна оболонка в шлюбний період темно-червона, в решту часу червоно-бура. Ноги добре адаптовані для пересування болотистими берегами - довгі і сильні, з видовженими пальцями і злегка вигнутими пазурами; зеленувато-жовтого кольору з червоним кільцем на гомілці. Характерні для інших водоплавних птахів перетинки між пальцями майже повністю відсутні.
Птах перебуває під охороною Бернської конвенції.
Відеоспостереження на Удаї, серед болотистої рослинності провів інженер з охорони природно-заповідного фонду.
Ліна Романченко



























































