
Зовсім скоро у водоймах Полтавщини розпочнеться нерестовий період – один із найважливіших процесів у житті риб. У цей час вони відкладають ікру, забезпечуючи відновлення популяцій.
Температура води, за якої починається нерест риб Полтавщини:
· 7°С – щука, окунь
· 8°С – плітка, в’юн
· 10°С – головень, в’язь, піскар
· 12°С – лящ, судак
· 14°С – карась
· 16°С – червонопірка
· 18°С – короп, сазан
· 19°С – лин
· 20°С – сом, товстолобик
Де та коли метають ікру риби Полтавського регіону?
· Ранньовесняний нерест (щука, судак, окунь, жерех) відбувається при прогріванні води до +7…10°C.
· Пізньовесняний нерест (лящ, карась, короп, червонопірка) проходить у травні-червні, коли температура води сягає +14…18°C.
· Літній нерест (сом, товстолобик, лин) відбувається в найтепліший період – при +19…20°C.
Де риби відкладають ікру?
· На водних рослинах – лящ, карась, плітка, червонопірка.
· На кам’янистому дні або гравії – судак, головень, в’язь.
· На затоплених корчах та ямах – сом, короп, сазан.
Нерест – надзвичайно важливий період для збереження популяцій риб. Саме тому під час нерестової заборони категорично заборонено вилов риби, адже це ставить під загрозу рибні ресурси регіону.
Полтавський рибоохоронний патруль нагадує: дотримання правил рибальства – внесок у збереження водних біоресурсів!
Якщо ви стали свідком браконьєрства або незаконного вилову, негайно повідомляйте на "гарячу лінію": (096) 907 50 08
Бережімо природу разом!